de kracht van hypnose

Hypnose? Je bedoelt dat je dan in slaap gebracht wordt en alles doet wat de hypnotiseur je vraagt te doen? Ook dingen die je niet wilt doen? Zeker niet. Ik heb het niet over toneelhypnose. Dat is namelijk precies wat het niet is. De hypnotische techniek ingezet vanuit therapeutisch oogpunt volgt de menselijke eigenschap om in lichte trance te raken. Bedenk maar eens dat je aan het autorijden bent en het je ineens opvalt dat je al bij de afslag naar je huis bent. Je hebt niet in de gaten gehad dat je er al was en toch is het zo. Je hebt immers dat stuk echt zelf gereden. Je doet je ding zonder er bij na te denken, onbewust. Dat voor veel mensen herkenbare fenomeen vindt ook plaats bij hypnose. 

Het grootste gedeelte van alles wat je doet, denkt en wilt gebeurt onbewust. Slechts een heel beperkt stukje in ons werkt bewust. Dat betekent dat veel van onze herinneringen onbewust zijn opgeslagen. Je herkent vast wel de situatie waarin iemand je ergens aan herinnert dat je bedenkt : “oh ja, dat was ik helemaal vergeten!” Vergeten doe je niet, maar je herinnering is weggestopt in het grote onbewuste. Als dat zo gebeurt met alledaagse gebeurtenissen waar anderen bij waren (om je te helpen herinneren), dan is het natuurlijk ook zo met die gebeurtenissen waar jij er alleen voor stond. Dan is er niemand om die gebeurtenissen in herinnering te brengen. Soms zijn de dingen die je meemaakt beter om maar te ‘vergeten’. Je stopt ze dan onbewust diep weg in jezelf.

Hypnotische technieken kunnen je helpen om ‘vergeten’ herinneringen weer boven te halen. Ze zijn immers ergens opgeslagen, je hebt ze zelf meegemaakt. Je bewuste weet dat alleen niet meer. Soms zijn die herinneringen zo akelig dat ze weliswaar goed zijn weggestopt maar dat je onbewust toch er last van hebt. Dan kun je je rot voelen zonder dat je weet waar dat door komt. Aan de buitenkant lijk je geen reden te hebben om je rot te voelen, want alles lijkt te kloppen in je leven hier en nu. En toch.

Ik nodig je uit om je eigen onbewuste eens te onderzoeken als je last hebt van onverklaarbaar neerslachtige gevoelens. Of als je bang bent voor situaties zonder te begrijpen waarom je er bang voor bent. Wellicht vind je in je onderbewustzijn de bron van dat gevoel, de herinnering, en kun je dat een plekje geven in je eigen ‘tijdlijn’.