werken met de Axenroos

Published by admin on

Wat is psychodynamisch werken toch veelzijdig. Zoveel handvatten vanuit de opleiding om te gebruiken! Denk je in eerste instantie tijdens een therapie sessie in de richting van werken met regressie en innerlijk kind, blijkt dat een coaching techniek gebaseerd op de Axenroos op het moment beter aansluit bij de klacht. En een volgende keer is het net andersom.

De stad van Axen, bedacht door Ferdinand Cuvelier, beschrijft een leerzame wandeling door de Axenroos en beschrijft heel beeldend hoe mensen vast kunnen zitten in hun eigen communicatie patroon. In de stad van Axen maakt de lezer al wandelend kennis met de verschillende wijken (axen) met de naam van een dier, waar mensen wonen die vanuit hun eigen denkschema reageren. Loop bijvoorbeeld door de ax (wijk) van de havik, de wijk van het bevechten, waar men zijn klauwen uitslaat en de aanval kiest of de ax van de schildpad waar men alles ondergaat en zich klein maakt. Of de ax van de uil, die vanuit de hoogte vasthoudt en niet uitdeelt.

Door met rollen te stoeien in de roos (het zijn er zes), te bewegen over alle axen, kun je zowel je eigen patroon ontdekken (waarom schiet je altijd in de verdediging als iemand je ergens op aanspreekt) als ervaren dat een andere communicatiestijl je kan helpen uit je eigen cirkel te stappen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

2 Comments

Riemer · 22 January 2021 at 00:23

Je zou de atlas van de belevingswereld moeten lezen 🙂 Zo’n gaaf boek en zoveel handvat voor ons werk.
Nog steeds te vinden via bol.com etc maar écht: een aanrader!

    admin · 8 September 2021 at 19:47

    Hoi Riemer,
    Ik zie nu pas je post…? Over het boek Atlas van de belevingswereld. Ik zal er eens naar zoeken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *