Wonen Op Doortocht

Samenvatting:

Wat: wonen op het snijvlak van beschermd en zelfstandig.

Wie: voor zorgvragers voor wie 24 uurs zorg en beschermd wonen too much is en volledig zelfstandig too far. Precies daar tussenin leven en werken wij.

Hoe: Eén erf,  eigen woning, eigen adres, met maximaal 6 buren, met professionele begeleiding op loopafstand, ambulante hulp op die momenten dat hulp ook echt nodig is. En, als bonus: 24 uur een oogje in het zeil

Wanneer: zo lang als nodig, zo kort als kan. Het biedt een brugfunctie om die vaardigheden of gedragingen te leren om de stap naar het wonen in de wijk te realiseren.

Waar: op een locatie in het buitengebied van Steenwijk. Waar rust heerst en regelmaat. Met afstand tot verleidingen, prikkels en destructieve contacten.

Kosten erfbewoners: huur van de eigen woning inclusief GWE (vaak is huursubsidie mogelijk). Kosten voor eigen levensonderhoud.

Stel dat je voor een geliefde (familie of vriend) een plek zoekt waar hij of zij kan wonen en verzekerd is van goede professionele hulp, dag en nacht. Een plek waar hij of zij veilig wonen kan, samen met enkele anderen, met ervaren professionals als buren. Een plek, toch zelfstandig, maar met begeleiding op loopafstand. Dat kan zo maar bij ons op het erf zijn.

Wij, Jan Pieter en Esther Compagnie, komend vanuit een mantelzorgtraject met onze ouders, willen aan (mantel)zorg een nieuw vervolg geven. Vanuit dankbaarheid voor wat wij wél hebben zetten we onze gaven graag in om anderen te helpen op de weg naar zelfstandigheid. We hebben de wens om te starten met een kleinschalige zorgvoorziening voor telkens maximaal zes mensen die (tijdelijk) van onze zorg en nabijheid profiteren. Zij komen te wonen bij ons op het erf, zelfstandig, in een eigen eenpersoons appartement. Ze worden ambulant begeleid in hun eigen, tijdelijke woning. Daarom heet wonen bij ons Op Doortocht, omdat de route tijdelijk is, een doortocht naar een zelfstandig leven. Op Doortocht is tegelijkertijd een hommage aan onze ouders die ons geleerd hebben dat ons verblijf op aarde zelf een doortocht is naar een nieuwe, betere wereld.

We zoeken een pand in Steenwijk dat geschikt is om wonen en zorg te combineren. De gemeente Steenwijkerland heeft ingestemd met ons principe verzoek om voor dit perceel de benodigde vergunningen te verlenen en de bestemming te wijzigen. Daar zijn we erg blij mee.

Zes appartementen worden bij elkaar geplaats op het terrein en hebben een eigen huisnummer en ingang.

De oppervlakte van een appartement is ongeveer 35m2. Een appartement bestaat uit een woonkamer, met bescheiden keuken, kleine badkamer en een slaapkamer.

Meer weten? Een uitgebreid ondernemersplan is aanwezig.